The radioactive legacy of Dodewaard

Friday, September 7, 2007

Het ministerie van Vrom onderzoekt de mogelijkheden om via juridische weg extra geld af te dwingen van de huidige eigenaar van de kerncentrale in Dodewaard, om die te kunnen ontmantelen. Dit bedrijf, Gemeenschappelijke Kerncentrale Nederland (GKN), schat de kosten op 130 miljoen euro. De beoogde nieuwe eigenaar, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra), zei vrijdag in het Radio 1-programma Argos dat het 230 miljoen euro gaat kosten.

Het ministerie wil dat Covra Dodewaard overneemt. Covra is het enige bedrijf in Nederland dat radioactief afval verzamelt, verwerkt en opslaat. Covra wil Dodewaard nog voor het einde van de vergunning in 2045 afbreken. De begroting voor het ontmantelen die dit bedrijf opstelde wijkt honderd miljoen af van die van GKN. Beide bedrijven hebben ingenieursbureaus ingeschakeld voor de berekening.

Ton Holtkamp, directeur Stoffen, Afvalstoffen en Straling van Vrom zei in Argos dat GKN de boel netjes moet achterlaten bij de beëindiging van de bedrijfsvoering. "En niet: hier heeft u een pot met geld, misschien is het wel niet genoeg maar dan is het voor u." Uiteindelijk zal de overheid en dus de belastingbetaler opdraaien voor de kosten. Holtkamp zei dit onaanvaardbaar te vinden en heeft de landsadvocaat om raad gevraagd.

Eind oktober praat Vrom opnieuw met GKN over het geld.

De stralende erfenis van Dodewaard
Argos
Wie moet de afbraak van de kerncentrale in Dodewaard betalen? Het ministerie van VROM en GKN (Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland), de eigenaar van de kerncentrale in Dodewaard, liggen daarover met elkaar in de clinch. Ook is er verschil van inzicht ...
... over het tijdstip waarop de kerncentrale moet worden afgebroken en ontmanteld. De Dodewaard-centrale sloot in 1997 en hoeft volgens GKN pas in 2045 te worden afgebroken. Maar heeft GKN daarvoor voldoende geld gereserveerd? En als er te weinig geld is, moet dan de overheid het verschil betalen? Waarom komen twee externe deskundigen tot totaal andere conclusies dan GKN? En wat moet er met het plutonium uit Dodewaard gebeuren?

Audio

    De ochtenden, argos 07 sep 2007

Links

Posted in |